Polecane książki kucharskie

Tradycyjna kuchnia, czyli jakie produkty warto wprowadzić do diety?

Aby dieta była różnorodna i wartościowa, należy stawiać na dużą ilość owoców i warzyw w codziennych posiłkach. Dodatkowo, warto spożywać produkty takie jak kasze, ciemny ryż, czy razowe pieczywo. Jeśli chcemy poznać przepisy na bogate w składniki odżywcze dania, warto zaopatrzyć się w książkę “Dom pełen miłości. Przepisy na cztery pory roku” Agnieszki Maciąg. Zróżnicowane i nietypowe receptury z pewnością zapewnią nam wiele pomysłów na przyszłe obiady dla całej rodziny. Przystępna forma książki i proste dla każdego przepisy ułatwią gotowanie.

Inne wartościowe książki kucharskie bazujące na tradycyjnych przepisach

Na rynku istnieje obecnie bardzo szeroki wybór wśród książek kucharskich – wyróżniamy wśród nich motywy takie jak dieta wegańska czy wegetariańska, diety pochodzące ze wszystkich stron świata, diety uzdrawiające, odchudzające i odmładzające. Istnieją nawet książki dotyczące diety paleo oraz cały szereg pozycji dedykowanych konkretnym typom dań – makaronom, kiszonkom, daniom mięsnym. Jeśli jednak zależy nam na przepisach inspirowanych tradycyjną kuchnią polską – modyfikowanych tak, by były zdrowsze niż popularne wysokokaloryczne i smażone potrawy, warto zainteresować się pozycjami takimi jak “Pyszne Chwasty” oraz “Jadalne kwiaty” Małgorzaty Kalemby – Drożdż. Zawierają w sobie niezwykłe przepisy z wykorzystaniem mniej lub bardziej znanych roślin, które uchodzą w Polsce za gatunki niepotrzebne. Wiedza zawarta w książkach sięga długiej tradycji polskiej kuchni – kiedy to zioła takie jak podagrycznik, babka lancetowata czy pokrzywa były często wykorzystywane oraz hodowane w celach spożywczych. Dzięki temu możemy sporządzić niespotykane potrawy, które zaskoczą naszych gości, a w dodatku będą zgodne z naturą i stylem zero waste. Jeśli mamy dostęp do dziko rosnących roślin i kwiatów jadalnych – możemy w sposób naturalny stworzyć z nich obiady i przetwory całkowicie za darmo.