Jak gotować zdrowo i pożywnie?

Ciekawe pozycje ze zdrowymi przepisami na cały rok

Przygotowywanie zdrowych i smacznych obiadów to zadanie, które nie należy do najłatwiejszych. Szczególnie kiedy brakuje czasu – przyrządzenie przemyślanego posiłku może sprawiać trudność. Warto mieć w kuchni książkę kucharską na wypadek braku pomysłów. Tania Książka – Dom pełen miłości. Przepisy na cztery pory roku Agnieszki Maciąg, to jedna z nowszych pozycji, która sprawdzi się świetnie szczególnie, gdy szukamy szybkich i sprawdzonych przepisów. Aby gotowanie było sprawniejsze, dobrze jest mieć także kilka kuchennych gadżetów takich jak tarka do sera, patelnia do naleśników, różnej wielkości sitka czy też odpowiednie łyżki do zupy lub klusek. Dobrym pomysłem są także specjalne pudełeczka i pojemniki, które pozwolą na przechowywanie pozostawionej żywności na później. 

Jakie produkty wprowadzić do rodzinnego gotowania, by posiłki były zdrowe i pożywne?

Aby posiłki serwowane jako codzienne obiady miały dużo wartości odżywczych, należy przede wszystkim dopilnować by zachowana była odpowiednia różnorodność. Produktami bazowymi mogą być ziemniaki – jednak są one na tyle częstym wypełniaczem dań, że korzystniejsze będzie częściowe zastąpienie ich różnymi rodzajami kasz – przede wszystkim gryczaną oraz jęczmienną. Dużą popularność zyskuje także kasza bulgur lub pęczak. Niestety codzienne gotowanie po pracy może być męczące, jednak przy dobrym przygotowaniu się, możemy ograniczyć czas robienia posiłków. Kasze gotuje się szybko i bezproblemowo. Duża popularność zyskują receptury na tak zwane kaszotto – możemy na ich podstawie przyrządzić niezwykle różnorodne obiady. Dodatkowym plusem tego dania jest możliwość “czyszczenia lodówki” – jeśli zalegają nam niewykorzystane składniki, możemy je z powodzeniem zużyć by się nie zmarnowały. Warto także robić duże ilości jedzenia w stylu pierogów czy zup, które można poporcjować i zamrozić – dzięki temu możemy przechować sobie kilka następnych obiadów, które po rozmrożeniu są od razu gotowe do podgrzania i serwowania.